Kronisk træthedssyndrom eller ME

Kronisk træthedssyndrom er et funktionelt syndrom, som behandles på Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital på lige fod med andre funktionelle lidelser/BDS. Vi anvender også diagnosen funktionel lidelse, almen/træthedstypen eller multiorgan-typen om sygdommen. 

Kronisk træthedssyndrom er en tilstand, hvor man har en unormal følelse af træthed og manglende energi, der ikke bedres af søvn eller hvile, som varer i mere end 6 måneder, og som hæmmer almindelige aktiviteter i dagligdagen. Betegnelsen syndrom betyder, at tilstanden er sammensat af en række forskellige symptomer og tegn.

Lægen stiller diagnosen på grundlag af patientens beskrivelse og ved at udelukke anden sygdom. Der er ingen fund ved lægeundersøgelse, laboratorieprøver, røntgen, skanninger eller andet, der kan fastslå diagnosen.

Andre betegnelser

Der findes en lang række forskellige betegnelser for sygdommen: myalgisk encephalomyelitis, myalgisk encephalopati (ME), postviralt træthedssyndrom, idiopatisk træthedssyndrom, neurasteni, kronisk udmattelsessyndrom, postviralt udmattelsessyndrom. Chronic Fatigue Syndrome (CFS) er den betegnelse, der ofte anvendes i international medicinsk faglitteratur sammen med ME. For nyligt er betegnelsen Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID) kommet til.