Bodily distress syndrome (BDS) er en ny diagnose, der mest bruges i forbindelse med forskning. Der findes endnu ikke en dansk betegnelse, men bodily distress syndrome kan oversættes til ”kropsligt plaget” eller ”kropslig distress-tilstand”. Personer med BDS har mange svære symptomer, der begrænser dem i det daglige.
Den nyeste forskning tyder på, at mange af de såkaldt funktionelle syndromdiagnoser er underformer af den samme sygdom. Flere undersøgelser har vist, at patienterne trods forskellige diagnoser ofte har mange af de samme symptomer.
BDS giver fysiske symptomer fra forskellige områder i kroppen. De fleste mennesker har oplevet at have flere af de nedenstående symptomer uden at være syge. Det er med andre ord en del af de fleste menneskers liv, og det er helt normalt at have symptomer eller mærke forskellige signaler fra kroppen.
Hvis man har BDS, er symptomerne meget belastende og langvarige, og de er begyndt at påvirke personens livskvalitet eller evnen til at gå på arbejde. Selvom lægen ikke ikke kan finde sygelige forandringer i kroppen, vedbliver symptomerne. Dette kan skyldes forandringer i hjernens måde at bearbejde smerter og andre kropslige signaler på. Hos nogle kommer symptomerne pludseligt. Hos andre kommer de snigende gennem en længere periode.
Ud fra undersøgelser, en diagnostisk samtale og patientens journal kan det vurderes, om en person opfylder kriterierne for BDS. Lægen vurderer sværhedsgraden af symptomerne, og om symptomerne evt. kan skyldes en anden sygdom, fx om ledsmerter bedre forklares af gigt, eller om åndenød skyldes astma. Hvis symptomerne bedre kan forklares af en anden sygdom, kan det ikke betegnes som en del af BDS.
Det er altså udelukkende ud fra symptomerne, sværhedsgraden og varigheden sammen med udelukkelse af andre årsager, at diagnosen stilles. På nuværende tidspunkt findes der ikke en enkelt undersøgelse, som fx blodprøve, skanning eller lignende, der kan vise, om et menneske lider af BDS.
BDS inddeles i en "enkeltorgan" og en "multiorgan" form. Forskellen på de to former er, hvor mange af kroppens systemer, der er påvirket af sygdommen. Alle symptomerne behøver ikke at være til stede på én gang. Derudover skal symptomerne være så belastende, at de påvirker funktionsevnen. Langt de fleste med svær BDS kan overkomme betydeligt mindre, end før de blev syge.
Selvom alle patienter med svær BDS har symptomer fra flere grupper, kan det være symptomerne fra én af grupperne, der volder størst besvær i hverdagen. Patienter med BDS kan altså have vidt forskellige problemer i hverdagen, afhængig af om det er træthed, rygsmerter eller maveproblemer, der er det mest belastende symptom.
Alle, der kommer til forundersøgelse på Funktionelle Lidelser, bliver både undersøgt for BDS, psykiske lidelser og somatiske sygdomme. Vi ved, at en ud af tre personer med BDS samtidig har en angstlidelse eller en depression. Hvis man lider af angst eller depression samtidig med BDS, kan det forværre tilstanden, og derfor er det vigtigt, at det bliver opdaget, så man kan komme i den rigtige behandling.
Funktionelle lidelser udfordrer den klassiske tænkning om, at sygdomme og lidelser enten er fysiske, psykiske, sociale eller andet. For at forstå de funktionelle lidelser er det nødvendigt at betragte krop, psyke og samfund som faktorer, der påvirker hinanden, og som kan være årsag til lidelse og sygdom.
Der er fundet en betydelig arvelighed ved funktionelle lidelser. Der er både tale om "genetisk arv" og "social arv".
Genetisk arv
Der er en vis genetisk årsag til BDS. Der er lavet undersøgelser med både enæggede og tveæggede tvillinger, som har vist, at der blandt enæggede tvillinger er en større sandsynlighed for, at den ene tvilling får en funktionel lidelse, hvis den anden tvilling har en funktionel lidelse. Denne sandsynlighed er lavere blandt tveæggede tvillinger.
Arveligheden er kompleks, og mange risikogener er involverede. Man arver ikke selve BDS sygdommen på samme måde, som man fx kan arve blå øjne eller sort hår. Man arver derimod en tendens eller en følsomhed i forhold til at udvikle BDS. Det betyder, at man sagtens kan gå igennem livet uden at få en BDS, på trods af at man har arveanlæg for BDS. Men hvis man udsættes for en eller flere belastende begivenheder, vil man have større tilbøjelighed til udvikle sygdommen.
I visse familier ses en ophobning af BDS, og man kan se, at nogle personer er så arveligt belastede, at de har udviklet sygdommen allerede i barndommen, uden at de har været udsat for ydre belastninger.
Social arv
Man kan se, at belastende sociale forhold kan virke forværrende på BDS. Fysiske eller seksuelle overgreb øger risikoen for at udvikle sygdommen. Desuden tyder meget på, at den måde, som man lærer at håndtere sygdom og symptomer på, kan have en indvirkning på udviklingen af BDS.
Alle har deres egen personlighed, og enhver med BDS vil have sin egen personlige historie. Vi har efterhånden haft mange patienter i behandlingsforløb, og erfaringen viser, at der er nogle personlighedstræk, som går igen hos mennesker, der udvikler BDS. Det er vigtigt at understrege, at der er tale om overordnede generaliseringer, og at man sagtens kan få BDS uden at have de nævnte personlighedstræk.
Nogle personer med BDS har:
Overhører kroppens signaler
Det er karakteristisk for mange mennesker med BDS, at de har haft et højt aktivitetsniveau, før de blev syge. Mange får et stærkt svingende aktivitetsniveau, når de er blevet ramt af BDS. Nogle dage kan de klare en masse, og dagen efter kan de næsten ikke noget. Man mener, at det svingende aktivitetsniveau og den gentagne overskridelse af grænser i sig selv kan forværre sygdommen.
Kunsten er at undgå overbelastning og underbelastning og i stedet vælge den graduerede genoptræning, hvor man et trin ad gangen øger belastningen og udholdenheden.
En del personer, som får BDS, kan berette om belastninger forud for sygdommen, men hos andre er der ikke nogen oplagte belastninger.
De hyppigste belastninger er:
Kroppen reagerer på fysisk eller psykisk stress og belastning ved at komme i en slags alarmtilstand, som kaldes arousal. Alarmtilstanden skyldes, at der foregår en aktivering af det såkaldte autonome nervesystem, og at der frigøres en stor mængde stresshormoner, bl.a. cortisol, noradrenalin m.fl. Stresshormonerne medfører, at der produceres en lang række symptomer i kroppen.
Mange af de symptomer, man ser ved stress, er de samme symptomer, som er til stede ved BDS. Meget tyder på, at kroppen er i en alarmtilstand mere eller mindre konstant, når man har BDS. En kortvarig alarmtilstand gør personen i stand til at yde den ekstra indsats, som kan være nødvendig, fx at kæmpe eller flygte, men en langvarig alarmtilstand nedbryder kroppen og gør, at man efterhånden kan få vanskeligere ved at klare de ting, som man plejede at kunne.
Der er stigende dokumentation for, at biologiske mekanismer er involveret ved BDS. Nogle undersøgelser har vist forandringer i hjernen.
Følesansen sidder i hjernen
Enhver smerte og ethvert symptom kan først mærkes, når det bliver opfattet i hjernen. Meget tyder på, at patienter med BDS er begyndt at opfatte kropslige symptomer anderledes, end før de blev syge, og anderledes end raske personer.
Den "normale" hjerne
Den normale hjerne er konstant udsat for et bombardement af signaler fra kroppen: fx små sår der er i gang med at hele, mad som bevæger sig rundt i tarmen, ubehag i muskler og led osv. Det er alt sammen helt normalt. Heldigvis har hjernen en evne til at skelne mellem væsentlige og uvæsentlige signaler, så vi slipper for at forholde os til de ting, som kroppen sagtens selv kan klare. Man kan sige, at hjernen har en slags filter, som er i stand til at filtrere de velkendte og ufarlige signaler fra, så vi kun behøver forholde os til nye og måske farlige signaler.
Den "følsomme" hjerne
Noget tyder på, at mennesker med BDS er blevet dårligere til at mærke, hvad der reelt foregår i kroppen. I stedet for at have fokus på nye eller uventede signaler fra kroppen, er hjernen begyndt at spille den samme gamle plade igen og igen. Det betyder, at de smerter, man oplever, ikke (længere) er udtryk for en skade, men derimod for en symptomoplevelse i hjernen. Dette kan forklare, at man kan have en normal skanning af ryggen, men alligevel have svære rygsmerter.
Heldigvis tyder en del forskning på, at denne følsomhed kan ”aflæres” igen. Dette kan ske både ved hjælp af psykologisk behandling og ved hjælp af fysisk træning.
Skanninger af hjernen
Der er lavet undersøgelser, hvor man har foretaget såkaldte MRI- og PET-skanninger af hjernen hos personer med BDS. Disse skanninger har man sammenlignet med tilsvarende skanninger fra personer, som ikke har BDS. Det har vist sig, at patienternes hjerner reagerer anderledes på smerter. Det er ikke endelig klarlagt, præcist hvad disse fund betyder, men der er bred enighed blandt forskere om, at hjernen har en væsentlig betydning ved BDS.
Denne video tilhører Aarhus Universitetshospital og må ikke deles eller anvendes uden tilladelse.
Videoen findes også med engelske undertekster.